Değiş Tokuş Sergisi
5. ve 6. sınıf öğrencilerimiz, Sosyal Bilgiler dersi çalışmaları kapsamında Lidya Tarihini, paranın bulunuşunu ve para bulunmadan önceki alışveriş yöntemi olan “değiş-tokuş” (takas) konusunu işlediler. Paranın olmadığı zamanlarda kişinin malının değerine karşılık gelen ürünü kendi rızasıyla takas etmesi, alışverişlerini bu yöntemle yapması, Lidya ve insanlık tarihinin bir parçası olduğunu öğrenmek öğrencilerimize oldukça ilginç gelen bir bilgi oldu.
Öğrencilerimizin Eder/Bedel Dengesini daha iyi kavrayabilmeleri için 12 Aralık 2018 tarihinde okulumuzda bir “ Değiş Tokuş Sergisi” açıldı. Öğrencilerimiz, sergiye maddi değeri yüksek olmayan, manevi değer taşımayan eşyalarından bir adet getirerek, takas yöntemi ile ticari hayatı canlandırdılar.
Maddenin ve maddi değerin ön plana çıkarıldığı, metaya ulaşmanın, tüketimin önem kazandığının sıklıkla vurgulandığı günümüzde, değer bilme, değerini verme, paylaşım, hoşgörü, işbirliği gibi kavramların öneminin kaybolması tehlikesi pek çok uzman tarafından dile getirilmektedir. Bu sebeple Rehberlik Birimi ve Sosyal Bilgiler Bölümünün işbirliği ile hazırlanan Değiş Tokuş Sergisi Etkinliği, öğrencilerimizin parasal karşılık göz etmeden bir malı değerli kılma, arkadaşının eşyasını koruma, kendinin/ başkasının sahip olduğu mala değer verme, malının karşılığına değer biçme, adaletli ticaret gibi yaşamsal değeri yüksek kavramları yaşayarak deneyimlemelerine imkan sağladı.