Yenilikçi Düşüncenin Teknoloji ile Birleşimi
2017-2018 Eğitim Öğretim Yılının birinci döneminde YETMER Teknoloji dersi kapsamında blok tabanlı programlama öğrenen 6. ve 7. sınıf öğrencilerimiz, ikinci dönemin başında Arduino Robotik Seti ile tanıştılar. İlk olarak Arduino Setinin içeriğini öğrenen öğrencilere, daha sonra bu setin çalışma mantığı ve ne amaçla kullanıldığı üzerine bilgi verildi. Temel elektronik bileşenlerini (Mikrokontrolcü kart, led, direnç, jumper kablo, breadboard, potansiyometre, ultrasonic sensör, nem sensörü, sıcaklık sensörü, ldr ışık sensörü vb.) barındıran Arduino setinin içeriğini ayrıntılı olarak öğrenen öğrencilerimiz, gruplara ayrılarak ilk projelerini geliştirmeye başladılar. İlk dönem kullandıkları Makey Makey Yaratıcı Mucit Kiti’nden sonra daha gelişmiş olan Arduino ile tanışan öğrencilerimizin heyecanı görülmeye değerdi.
Arduino, mikrokontrolcü kartları ve yazılım paketinden oluşan bir programlama platformudur. Öğrencilerden mühendislere, her kesimden insana hitap edebilmesi için kolay kullanılabilir olması ön planda tutularak tasarlanmıştır. Kart üzerindeki mikrokontrolcü, yazacağımız programa göre giriş ve çıkış bağlantılarını kontrol eder.
Diğer Robotik setlerinden farklı olarak, Arduino’nun temel elektronik bileşenlerini açık bir şekilde sunması ve kullanıcıların bu bileşenleri kullanarak devreler kurup, programlayıp, çalıştırabilmesi; öğrencilerin robotiğin temeli olan elektroniği de en temelden öğrenmesini sağlamaktadır. Elektroniğin temelini öğrenen öğrencilerimiz ileride kullanacakları başka robotik setlerdeki projeleri ya da kendi geliştirecekleri projeleri kolaylıkla yapabileceklerdir.
Arduino ile Neler Yapılabilir?
Arduino robotlar, insansız hava araçları (drone), akıllı ev otomasyonu projeleri gibi alanlarda sıklıkla tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra Arduino ile yapabileceğiniz projelerin tek sınırı sizin hayal gücünüzdür. Aklınıza gelen hemen her çeşit projeyi Arduino kullanarak gerçekleştirebilirsiniz.
Örnek: UKEB Okulları Bilişim Teknoloji öğretmenimizin Arduino ile geliştirdiği, Engelden Kaçan Robot Projesi.